Spása v barvě naděje.

Střípek 22.10.2013

22. 10. 2013 7:00
Rubrika: Střípky

Trochu delší střípek. :)

Nedávno jsem v metru viděla už celkem propracovaný a moderně vybavený stojan Svědků Jehovových se Strážnou věží. Byla tam hezká mladá holka a seriozně vypadající muž v obleku a u nich dvě "oběti". Proč vlastně oběti? Vždyť SJ jsou také křesťani, napadlo mě? Jenže v čem je ten zásadní rozdíl? Jak bych to někomu vysvětlila, proč mi záleží, aby se radši přidali k "nám", katolíkům nebo protestantům?

Zkusím to vzít z jiné strany, než  jak jsou definovány sekty (vůdčí osobnost, manipulace, postup získávání členů a finanční obohacování). Nevěřícím tyhle rozdíly často unikají a ani o katolické církvi nemají valné mínění. Je potřeba také odlišit tyto sekty od církví vzniklých odštěpením od katolické církve. Řekla bych, že škodlivost se dá měřit mírou "vzdoru a pýchy", ze kterého vznikly. Nebo taky mamonem.

Katolická církev se skládá ze stejně nedokonalých lidí, jako všechny jiné církve, jenže v apoštolské posloupnosti je něco významně důležitého. Učení církve je ochraňované před různými nepravými a škodlivými výklady. Všechno prochází dlouhým procesem, až to může působit zastarale a zkostnatěle. A potom najednou přijde třeba skok, jako I. a II. Vatikánský koncil. Ale to není nic svévolného, není v tom vzdor. Co se mi zdá škodlivé? Když někdo přijde s tím, já si to Písmo budu vykládat po svém, tohle je špatně...a strhne k sobě další lidi a založí svoje učení, v tom je obrovská pýcha. I když za tím může být zprvu dobrý úmysl, vytvořit něco lepšího než dosavadní církev. Jenže lidé budou tam i tam stejní. Kdyby se církev připodobnila k rodině, ani tu si (pokud jde o to, kam se narodíme) nevybíráme. Věříme v Boha i v tom, že s námi má nějaký zaměr a ten záměr chce realizovat na konkrétním místě s konkrétními lidmi, kteří nás obklopují? A pokud něco například nefunguje v rodině, je řešení utéct? Takže proč je špatně, držet se toho, co prochází ověřováním a zdokonalováním po dva tisíce let?

Napadá mě v souvislosti s těmi Svědky Jehovovými, že jsem taky asi před měsícem potkala bezdomovce. Chtěl samozřejmě peníze, a já jsme se ho na oplátku zeptala, "Máte Bibli?" A on překvapeně, "Mám" a ukazoval mi Bibli. Říká, že se mi asi nebude líbit.

+ "Proč se mi nebude líbit?"

- "No, je Svědků Jehovových, ale je tam opravdu všechno... Děsně mi pomohla, uvěřil jsem dva devět."

+ "Kdo ví, co si tam přidali nebo ubrali. Měl byste mít radši tu ekumenickou."

- "Předtim jsem měl tu malou modrou...Novej zákon"

+ "Jo, ta je dobrá, tu vydává Gedeon. A kde skončila?"

- "Nevim, to si nepamatuju, ráno jsem se probudil a batoh vybranej."

+ "Nepamatujete, jestli jste si předtim náhodou trochu nepřilepšil, to si pak nikdo nic nepamatuje..."

- "Asi jo...Ale obrali mě o peníze na pojištění, tohle mi vytiskli v Armádě spásy." Podává mi zmuchlanej papír s údaji k svému sociálnímu pojištění... Petr R., trvalé bydliště...

+ "Hm hm...", nevím moc, co mu na to říct.

- "Proč jste se ptala, jestli mám Bibli?"

+ "Protože tady chodim často a jednou jste mi ji slíbil ukázat."   (To bylo jednou u Hlavního nádraží, vracela jsem se ze Slavkovic a skrz igelitovou tašku prosvítaly obrázky Ježíše (obrázky Božího Milosrdenství). Oslovil mě ten samý bezdomovec. Já ho nikterak neevangelizovala, to ty prosvítající obrázky.  :-) Když je viděl, hned hlásil. "Mám Bibli, já vám ji ukážu." Ale já jsem ji ten den nechtěla vidět. Tak proto jsem se ho tentokrát zeptala, jestli ji má.)

Nechápu, co si na těch bezdomovcích vezmou Svědci Jehovovi, no snad jestli ho na tu ulici nedostali.

 

 

 

 

Zobrazeno 1496×

Komentáře

Wojciech

Rád bych dodal jedno - úvaha je to pěkná, a nebýt jednoho velkého KDYBY, byla by i pravdivá.
Problém tkví ve větě "Takže proč je špatně, držet se toho, co prochází ověřováním a zdokonalováním po dva tisíce let?"
Bohužel má (nejen katolická) církev tendenci bránit ověřování, a to po dlouhá staletí. To je obrovský problém, díky kterému jsme (i já jsem katolíkem) v pěkné bryndě.
Totiž, ustanovím-li dogma, automaticky tím bráním ověřování, neboť tvrdím, že já mám pravdu a nikdo jiný... Jenže jediný zdravý způsob, jak rozvíjet ducha člověka, a tím i ducha lidstva, je dialog. Dogmatem ukončujeme dialog a nutíme ty s jiným pohledem na věc se odštěpit. A to v lepším případě - ze stejných pohnutek vznikají i války!!!

Wojciech

Takže nám katolíkům radím - buďme opatrní - je jen jedna pravda, a tu nikdo nemá a mít nemůže, ta totiž "jest". My všichni na světě jsme pak povoláni k tomu ji hledat, poznávat a objevovat (viz.: ...kdo je z Pravdy, slyší můj hlas...).

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio