Spása v barvě naděje.

Střípek 6.8.2012

14. 8. 2012 22:02
Rubrika: Střípky

Mše ke svátku Proměnění byla moc hezká. Kázání sice dlouhé, ale díky tomu, že je měl španělský kněz ve slovenštině, jsem dávala dobrý pozor. Jak špatně jsem rozumněla slovům, o to líp obsahu. Vyprávěl nám o hoře Tábor, o tom jak to tam vypadá dnes, o tom jak to tam bylo tehdy, o židovských svátcích, zvláště svátku stánků a jiné pozoruhodnosti. Ježíš šel a aniž vysvětlil proč, vzal prostě tři učedníky, aby vystoupili na horu. Po namáhavém výstupu byli jistě zpocení a unavení. Dnes se tam lidé dopravují autobusy a velkými taxíky skoro až na místo. Místo toho, aby byli na svátek stánků v Jeruzalémě jsou kdesi daleko v Galileji. Ale to je taky zvykem Ježíše, že dělá věci jinak. Stanovuje nové věci, ale staví přitom na židovské víře.
Dolezou tedy na horu...A Ježíš se před nimi promění. Děje se něco, co jim ještě nedochází a z čeho budou čerpat později, po vzkříšení. Protože tehdy ještě neví, co je vzkříšení a Pán ještě ani nezemřel a nevstal z mrtvých, aby to mohli pochopit.
No a co to znamená pro nás? To, že se ta událost sice stala v hoistorii jen jednou, ale my jsme Proměnění svědky v každé mši. A za to bychom měli DĚKOVAT.

 

Zobrazeno 706×

Komentáře

Invisible

"To, že se ta událost sice stala v hoistorii jen jednou, ale my jsme takovému Proměnění svědky v každé mši."

K jakému proměnění došlo tenkrát na hoře?
K jakému proměnění dochází při mši?

Dá se to srovnat? Pokud ano, v čem je to srovnatelné?

Marta7

Je v tom paralela Ježíše oslaveného, ale neumím to do hloubky teologicky vysvětlit. Věřím v proměnění hostie v tělo a krev Kristovu při mši, to mi stačí.

Invisible

Chápu. Takových je víc, spíš většina co říká nerozumím tomu, ale když to říká pan farář, tak to bude asi pravda.

Marta7

Proměnění jednou a napořád, spojení tenkrát a teď. Kristus byl od věčnosti a přesto přišel v čase. Boží věci bývají zahalené tajemstvím, které lidský rozum neobsáhne.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio