Spása v barvě naděje.

Střípek 12.11.2011

12. 11. 2011 19:24
Rubrika: Střípky

Sv. Bakhita

Narodila se roku 1869 v Súdánu a zemřela v pověsti svatosti 8. února 1947. Bl. Jan Pavel II. ji svatořečil 1.10. 2000.

V dětství byla unesena a zajata do otroctví, později odkoupena italským obchodníkem. Odtud se dostala do italské rodiny Michieli a stala se pěstounkou jejich dcery. Potom, co se setkala s Bohem, chtěla odejít do kláštera. Rodina Michieli ji však nechtěla pustit. Bakhita byla soudně osvobozena ze služby a vstoupila do řádu kanosiánek.

"Od únosců dostala jméno Bakhita, což znamená "šťastná." Při otrockém zacházení však šťastná být nemohla.Vícekrát byla prodávána na trzích v Chartúmu a Obejde, poznala mnoho tělesného i duševního utrpení.

"Rodina, která z důvodů pracovních povinností potřebovala odcestovat, dala dceru i s ošetřovatelkou do péče katechumenického ústavu sester kanosiánek. Bakhita se tak setkala s Bohem, jehož existenci už jako malé dítě tušila při pohledu na slunce, hvězdy a měsíc. Tenkrát si kladla otázku, kdo může být jejich pánem? Ve vzpomínkách uvedla, že jej chtěla poznat a vzdávat mu chválu. U sester kanosiánek se jí to podařilo. Po katechumenátu přijala v lednu 1890 křest a nové jméno Josefína. Po návratu paní Michieliové, které předala dceru, zůstala v klášteře. 8.12. 1896 složila sliby v Kongregaci sv. Magdalény z Canossy. Velkou úctu měla ke křtitelnici, u níž si připomínala, že to je místo, kde se stala Boží dcerou. Ta událost znamenala pro ni víc než osvobození z otroctví. Také my bychom měli častěji myslet na význam svého křtu." Zdroj:http://catholica.cz/?id=513


 

Filmové zpracování:

http://www.csfd.cz/film/275378-bakhita/

//www.youtube.com/watch?v=nDnj5fp0sD0

Video o Bakhitě (EN):

//www.youtube.com/watch?NR=1&v=wHRjm1dDzzI

 

Zobrazeno 604×

Komentáře

Teutonic

Marto super! Už se těším na ten filml! :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio