Spása v barvě naděje.

Boží vůle aneb Opakování matka moudrosti

11. 11. 2011 21:50
Rubrika: Psaní pro povzbuzení | Štítky: Boží vůle

Nevím, jak se to děje jiným lidem. Ale všímám si, že občas v mém životě, v situacích, v tom, co slyším na mši nebo si přečtu buď v Písmu, nebo někde náhodně na ulici, v novinách apod. se objevují takové opakující se motivy, nebo konktrétní pojmy.

Včera a dnes to byla "Boží vůle." Byla jsem včera ve společenství, kde bylo tématem programu právě "hledání" Boží vůle nebo spíš postřehy týkající se vztahu mezi vlastní vůlí a vůlí Boží. Kladli jsem si otázky jako Co to ta Boží vůle je? Bylo to strašně zajímavé a bohaté na podněty. Těžko to nějak shrnout, ale obecně jsme se shodli na tom, že :

1. Bůh je Láska , Vševědoucí, Všemohoucí a Věčný a tedy i neomezený časem. On tedy lépe než já s mými omezenými možnostmi ví, co je pro mě dobré. Také mě miluje víc než já sám sebe jsem schopen milovat. Vede mě cestami, které by mě ani nenapadly.

2. Boží plán s mým životem není něco definitivního, co když se někde na začátku nevydaří, tak by byl můj život k ničemu. Bůh má ve své Lásce a Moudrosti zakomponovanou takovou funkci "přepočítat" jako mají GPS navigace, která přepočítá naši cestu, když někam odbočíme, vrátí nás nebo nám najde zase  nejlepší cestu Lásky pro nás a okolí.

3. Kdo chce jít po cestě Boží vůle, musí mít čas jí naslouchat, čas zastavení a tichosti. Těžko se jí nechá vést člověk zahlcený světskými starostmi a činnostmi, člověk bez modlitby.

4. Pokušením číslo jedna je strach, že na cestě Boží vůle budu trpět, že mě tam bude čekat nějaký kříž.

5. Obranou je víra a důvěra, že mě Bůh miluje. Tak moc, že za mne sám zemřel na kříži. „Neboť tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.“ (Jan 3, 16)

6. Boží vůle je dovedením lidského života do plnosti Lásky.

7. Boží vůle není v rozporu s darem svobody, svobodného rozhodování a svobodné vůle, kterou Bůh daroval člověku.

 

 

Zobrazeno 2209×

Komentáře

rafael

A když už člověk pozná a pochopí, kam ho chce Bůh vést, nesmí vyměknout... mě konkrétně neohrožuje jen strach z toho že to bude náročné (bod 4), ale také lenost... prostě se člověku nechce cokoli se svým životem dělat, protože už je zvyklý na to co má a žije a v něčem novém (i když je to dobré) vidí ohrožení svého pohodlíčka :)

Invisible

To jo, vyjeté koleje, to je občas velký problém.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio